Märken på hundmat

Hundmat för ett friskt hundliv

Utfodring av hundar ska göras med rätt mängd mat och med jämna intervall. Det finns nog lika många rekommendationer som det finns hundfoder på marknaden. Det viktiga är att hitta ett foder som funkar för din hund och ger bästa förutsättningarna för ett friskt hundliv.

Några enkla saker att hålla koll på är din hunds vikt och allmäntillståndet. Hundvalpen som växer har inte samma behov som den vuxna hunden. Utfordringen kan behöva göras oftare men med mindre givor. En liten valp har en liten magsäck och kan behöva äta tre gånger per dag, medan den vuxna hunden kanske klarar en större portion en gång per dag. Olika raser behöver också olika hundmatsmängd.

Här kan du titta närmare på foder för vuxna hundar. För de unga hundarna har vi lagt valpfoder här. Glöm heller inte bort att belöna din hund med hundgodis vid träning eller som fredagsmys kanske?

Relaterade kategorier: Hundmatskålar | Tuggben | Tillskott & hundvitaminer

Populärt inom hundmat

 • Denamarin Advanced 225 mg

  Denamarin Advanced är ett levertillskott för hundar och katter som används för behandling av leversjukdomar. Denamarin kan även användas i förebyggande syfte.
 • Mini Adult 8+ 2 kg

  Royal Canin Mini Adult 8+ är ett foder för små hundar äldre än 8 år. Fodret är berikat med Omega fettsyror som ger en frisk och glansig päls. Fodret är mycket smakligt.
 • Pondus Junior

  Pondus Junior är ett högkvalitativt färskfoder, tillverkat i norra Sverige av färska produkter av nöt, kyckling och gris från svenska gårdar. Fodret är enkelt, rent och näringsrikt, utan onödigt tillsatta kalorier.
 • Magnussons Vuxen 14 kg

  Magnussons Vuxen är ett helfoder för vuxna hundar med normal till hög aktivitet samt för växande hundar av storvuxna raser.

Fler tips på hundmat

 • Chewies tuggpinne av kaffeträd - 2 st M (200 g/st)

  En rolig sysselsättning och tandvård i ett: Chewies tuggpinne av kaffeträ är särskilt hård, så hunden kan sysselsätta sig länge med pinnen. Medan hunden tuggar löser sig fina fibrer som kan ha en tandtrådsliknande effekt. Fibrerna är ofarliga och kan sväljas och smältas utan problem. T
 • 11 + 1 på köpet! 12 x 400 g Rinti Sensible - Kyckling & ris

  Rinti Sensible hundfoder passar känsliga hundar och hundar som är drabbade av livsmedelsallergi, eftersom varje smakvariant av Rinti Sensible består av endast en sorts animaliskt protein. Dessutom innehåller fodret enbart det spannmål eller de grönsaker som finns listade på respektive variant
 • Barkoo tuggskor - 6 st à ca 7 cm

  De läckra tuggskorna kompletterar hundens meny på ett idealiskt sätt: Barkoos fettsnåla tuggskor, av 100 % nöthud, sysselsätter hunden en längre tid och stödjer tandvården på ett helt naturligt sätt. Tuggskorna är fria från arom- färg- och konserveringsämnen och är en utmärkt godbit
 • Happy Dog Sensible Mini Toscana 4 kg

  Happy Dog Mini Toscana är ett glutenfritt foder baserat på medelhavsköket anpassat efter den mindre raserna upp till 10kg. Dessa ingredienser ger ett naturligt skydd mot sjukdomar och är därför mycket nyttiga för den vuxna mindre hunden.
 • Wolf of Wilderness Snack - Wild Bites ''''The Taste Of'''' 180 g - The Taste of Scandinavia

  Våra hundar är familjemedlemmar som står vid vår sida i ur och skur. De förtjänar den bästa möjliga, artanpassade kosten. Hunden härstammar från vargen och är, liksom vargen, kött och allätare. Det har inte förändrats under evolutionen. Därför har målet vid framställningen av Wolf
 • Iams for Vitality Dog Senior Small & Medium Breed Chicken 12 kg

  Hundmat avsedd för hundar av alla raser över 7 års ålder.
 • Ekonomipack: 2 x 12 kg Opti Life hundfoder - Puppy Maxi (2 x 12,5 kg)

  Opti Life torrfoder är sammanställda av näringsspecialister och innehåller endast de bästa råvaror. Alla fodersorter från Opti Life består av stora mängder animaliskt protein - minst 65 % av den totala andelen - och köttet härstammar från djur av livsmedelskvalitet. Som kolhydratkälla a
 • Ekonomipack: 2 x 10 / 15 kg Lukullus kallpressade hundfoder - Kyckling & nordsjölax (2 x 10 kg)

  Lukullus premiumfoder för vuxna hundar är ett högkvalitativt och lättsmält torrfoder, tillverkat främst av naturliga ingredienser med den särskilt skonsamma tillagningsmetoden kallpressning. Detta tillvägagångssätt säkerställer att alla värdefulla näringsämnen och råvarornas ursprung
 • Brit Premium Köttkorvar Kalkon & Ärtor

  Brit Premium Köttkorvar Kalkon & Ärtor är ett mycket smakligt våtfoder som innehåller 95% kött. Köttkorven innehåller inga konserveringsmedel och är klar att använda och serveras i rumstemperatur.
 • Dog Show Champion Salmon & Herring 12 kg

  Brit Care Dog Show Champion Salmon & Herring är ett hypoallergeniskt foder som håller hud och päls i utmärkt form
 • Royal Canin Jack Russell Adult 1,5 kg

  Royal Canin Jack Russell Adult är ett helfoder för vuxna och äldre jack russell terriers, från 10 månaders ålder.
 • Diet Canine B/D

  Diet b/d Canine är ett helfoder för näringsmässig behandling av hundar som drabbats av beteendeförändringar i samband med hjärnans åldrande. Det är kliniskt bevisat att veterinärfodret hjälper till att korrigera desorientering och hjälpa till att förbättra social interaktion, sömnmönster och rumsrenhet hos äldre hundar.
 • Grisöronmusslor i förvaringsburk - Ekonomipack: 2 x 1250 g

  Grisöron är sega, feta och illaluktande för oss människor, och just detta älskar ju hunden! Denna praktiska förpackning stänger lukten inne.
 • Exclusion Diet 400 g - Kanin & potatis

  Speciellt våtfoder för vuxna hundar. Endast en proteinkälla per smakvariant, optimalt för näringskänsliga hundar och för hyposensibilisering. Finns i mångas olika sorter.
 • Bozita Paté 12 x 200 g Nötkött

  I dessa burkar gömmer sig oförfalskade smaker från Sverige i form av smaskiga patéer. Det saftiga våtfodret från Bozita tillagas med färska, naturliga ingredienser och består till ungefär 60 % av aromatiska kött- och fisksorter som ren, nötkött, lax, kyckling eller älgkött. 100 % av pr
 • Svenska Djurapoteket Senior tabletter

  Senior är ett kosttillskott i tablettform från Svenska Djurapotek framtaget för den äldre hunden. Produkten främjar ledbrosk, motverkar Atros samt stärker immunförsvaret.
 • Ekonomipack: Barkoo Dental Snacks - Små hundar (28 st)

  Barkoo Dental Snacks kombinerar tandvård och det hundar älskar mest av allt - att tugga. Gör din hund lycklig med ett smarrigt tuggodis som samtidigt rengör tänderna. Godbitarna finns i olika storlekar för vuxna hundar av små, medelstora och stora raser. De stjärnformade godbitarna och den s
 • Yarrah Organic Vega Wheat Free vetefritt hundfoder - Ekonomipack: 2 x 10 kg

  Med detta ekologiska, veganska och vetefria torrfoder från Yarrah får din hund en avvägd kost i harmoni med moder natur: sammanställningen består uteslutande av förstklassiga ingredienser från ekologiska odlingar. Fodret innehåller inte kött eller andra animaliska beståndsdelar och tillver
 • Royal Canin Poodle Puppy

  Royal Canin Pudel Puppy är ett helfoder för valpar av rasen pudel upp till tio månaders ålder.
 • Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal Low Fat Wet 12 x 410 g

  Gastro Intestinal Low Fat Wet Dog är ett dietiskt helfoder för hundar med avsikt att reglering av fettomsättning vid hyperlipidemi. Fodret har låg fetthalt men högt innehåll av essentiella fettsyror.
 • Oxknota

  Svensk lufttorkad oxknota från My Treat av absolut högsta kvalitet utan några som helst tillsatser. Perfekt för dig som vill vara säker på att du ger din hund det allra bästa.
 • Eat on Feet Matbar 12 cm

  Stilren matbar med två rostfria skålar.
 • FourFriends Dog Lamb Cube 100g

  Smaskiga bitar av lamm från Four Friends
 • Trick & Treat Sockerfria Snittar

  Trick & Treat Sockerfria Snittar är ett nyttigare belöningsgodis som inte kladdar i fickan. Passar toppen som promenadgodis.
 • GranataPet Liebling's Mahlzeit 6 x 800 g - Kalv & kanin med zucchini, pumpa och linolja

  Premium-komplettfoder med grönläppad mussla som stödjer leder och brosk, rikt på kött och färska ingredienser, utan spannmål, gluten och konstgjorda tillsatser, med granatäppelkärnor.
 • Eukanuba Daily Care Senior 9+ 12 kg

  Eukanuba Daily Care Senior 9+ är ett hundfoder som är anpassat för äldre hundar.
 • AlgGutten Spannmålsfria Lamm 4 kg

  AlgGutten Spannmålsfria Lamm är ett superpremiumfoder tillverkat för att passa de flesta hundar. Det har smaskigt lamm som proteinkälla och är helt spannmålsfritt!
 • 20 % rabatt! Yarrah Organic Chicken / Vega veganskt Organic Chicken 15 kg

  Yarrah Organic hundfoder med kyckling spannmål är ett helfoder med ett noggrant formulerat innehåll bestående av välsmakande och lättsmälta ingredienser. Kyckling utgör den huvudsakliga proteinkällan vilket gör fodret mycket lättsmält. De ekologiska ingredienserna i Yarrah Organic hundfo
 • Specific™ Senior Medium Breed CGD-M 14 kg

  Specific Senior Medium Breed CGD-M är ett balanserat helfoder med måttligt energiinnehåll för mellanstora hundar som är äldre än 7 år. Fodret har en näringsmässig sammansättning som bidrar till att fördröja eller förebygga geriatriska sjukdomar.
 • Reseskål Soft Tile Turkos

  Beskrivning kommer snart!
 • Royal Canin Golden Retriever Puppy Ekonomipack: 2 x 12 kg

  Valpar av rasen golden retriever har en intensiv tillväxtperiod när den behöver ett hundfoder speciellt anpassat till sitt näringsbehov. En bristfällig kost kan leda till ohälsa i vuxen ålder. Särskild uppmärksamhet måste ges till ledernas hälsa och stärkandet av immunförsvaret. Golden
 • Racinel Black Label Adult Kyckling 12 kg

  Racinel Black Label Adult Kyckling är ett högkvalitativt torrfoder anpassat för en hälsosam livvstil. Fodret innehåller råvaror från våra nordiska länder och är helt fritt från spannmål och gluten.
 • Veterinary Diet Dermatosis FP Response Burkar Hud och päls Allergi

  Eukanuba Veterinary Diet Dermatosis Fp Response är ett foder för vuxna hundar som minskar klåda och hudirritationer och är lämpligt vid allergier.
 • Racinel Vit Tuggknut Small

  Racinel Vit Tuggknut är naturligt goda tuggben som hjälper din hund att hålla en god mun- och tandhygien.
 • Eukanuba Thriving Mature Large Breed 3 kg

  Eukanuba Thriving Mature Large Breed är ett välbalanserat helfoder för äldre storvuxna hundar.
 • Brit Mono Protein Lamb & Brown Rice

  Beskrivning kommer snart!
 • Bengtssons Delikatesser Älgburgare

  Ett småländskt hantverk, gjort på endast svenskt kött.
 • Acana Pacific Pilchard 11,4 kg

  Acana Pacific Pilchard är ett spannmålsfritt hundfoder med begränsat antal ingredienser som innehåller och endast en animalisk proteinkälla – vildfångad sardin.
 • Skvalpskål Soft Steel Grå

  Beskrivning kommer snart!
 • Science Plan Youthful Vitality Canine Adult Mini Chicken

  Ett torrfoder sammansatt för att möta din äldre hunds biologi, från 7 år.
 • Dokas Kycklingbröst tuggrulle - 90 g

  Dokas tuggrullar med kycklingbröst är ett premium-tuggodis med mindre än 3 % fett. Det tillverkas med naturliga och högkvalitativa råvaror, vars goda smaker gör detta godis till en speciell belöning. Tuggrullarna innehåller vare sig färgämnen eller konserveringsmedel. De flesta hundägare
 • 5 + 1 på köpet! 6 x 150 g Animonda Vom Feinsten Spannmålsfritt Hjort

  Animonda Vom Feinsten hundfoder för hundar är förpackat i praktiska portionsformar. Det tillreds uteslutande med noggrant utvalda köttsorter av bästa kvalitet. De avvägda och kompletta måltiderna består av sammanställningar med, förutom gott kött, andra smaskiga tillbehör som pasta eller
 • Royal Canin Setter Adult

  Setter Adult är ett helfoder för vuxna och äldre hundar av rasen setter från 12 månaders ålder.
 • Veterinary Diets Dog Obesity Management 6 kg

  Obesity Management är ett dietiskt helfoder avsett för överviktiga hundar som behöver gå ner i vikt. Detta foder har ett lågt energiinnehåll.
 • Braaaf Rabbit Ear with Hair

  Ett naturtugg tillverkat i EU som håller en mycket hög kvalité, helt utan tillsatser. 100% fritt från spannmål och socker. Ges som belöning eller när du vill bjuda din hund på något alldeles extra.
 • Frolic Complete Oxkött, morötter & spannmål - 7,5 kg

  Frolic Complete Oxkött är ett balanserat torrfoder som tillgodoser din favorit, dag efter dag, med allt den behöver för ett sunt hundliv. De avvägda och förstklassiga ingredienserna tillreds skonsamt. Nötkött, som är den enda animaliska proteinkällan i fodret, har en mycket omtyckt smak av
 • Barkoo pressade tuggben - 6 st à ca 13 cm

  De goda tuggbenen kompletterar din favorits dagliga meny optimalt: De fettsnåla tuggbenen från Barkoo av 100 % knaprig råhud sysselsätter hunden länge och stödjer samtidigt tandhygienen på ett naturligt sätt. Barkoos tuggben, fria från arom-, färg- och konserveringsämnen, är idealiska go
 • Animonda GranCarno Original Adult 6 x 800 g - Nötkött & ankhjärta

  Hunden härstammar från vargen, men dess utseende och väsen har förändrats starkt under de 15000 år den levt tillsammans med människan. Något som däremot inte har förändrats är näringsbehovet och särskilt behovet av animaliska råvaror. Animonda GranCarno Original innehåller uteslutand

Torrfoder, våtfoder och färskfoder

Det finns i huvudsak tre olika huvudsorter av hundmat att köpa. Men innan vi går djupare in på ämnet är det läge att backa tillbaka till biologin. Hundar är rovdjur som härstammar från varg, en skicklig jägare i skogen. De behöver alltså äta kött och en del av deras instikt är att jaga även om vi människor har domesticerat hunden sen några århundraden tillbaka.

Ursprungsfödan för hundarna innehåller mycket protein, måttligt med fett och väldigt lite kolhydrater. Vi tycker det är viktigt att tänka på detta när du ska köpa hundfoder. Se till att sammansättningen av fodret är likvärdigt med det biologiska behovet och inte din eller tillverkarnas plånbok. Hundarnas tarmar är bäst på att utvinna energi från proteiner och sämst från kolhydrater. Det är egentligen precis tvärtom mot hur våra tarmar fungerar. Alla rovdjur har korta tarmar medan växtätare har långa.

Om du kollar in hyllorna med hundmat i en butik ser du snabbt att det främst är torrfoder som säljs. Det är stor konkurrens mellan olika märken och alla vill hävda att deras foder är bästa valet. Så hur ska man veta vad som egentligen är bra hundmat?

Oftast har du fått en rekommendation från uppfödaren eller förre ägaren från vilken du köpte din hund. Det brukar funka i de flesta fall men inte alltid. Många behöver prova sig fram och ibland även byta foder.

Tänk alltid på grundprincipen - att energin främst ska utvinnas ur protein, därefter fett och minst från kolhydraterna. Läs därför innehållsförteckningen och se till att den börjar med kött (proteinrikt) och inte spannmål (kolhydratrikt). Ordningen på ingredienserna i listan anger vilket som förekommer mest. Du kan också ta en titt på näringsvärdena där man anger viktförhållandet mellan protein, fett och kolhydrater. Det anges i gram av 100 g foder.

Hund som äter hundfoder ur en skål på gräsmatta

Många väljer att köpa torrfoder för det har sina praktiska fördelar. Det är enkelt att transportera, väger mindre och kan förvaras i förråd eller källare. Blötfoder är tyngre och kan behöva förvaras i kylskåp. Öppnad förpackning måste definitivt göra det.

Nackdelen med torr hundmat är att det inte ger hunden tillskott av vätska. Man kan blöta upp torrfodret vid servering om man vill. Hundar ska hur som helst alltid ha fri tillgång till färskt vatten.

Tips om du ska byta hundfoder

Om du ska byta foder för din hund är det rekommenderat att göra det stegvis. Ett för snabbt byte kan leda till problem som kräkningar, gasbildning, lös mage eller förstoppning. Bäst är att vänja hunden med nya fodret i ökande dos samtidigt som det gamla fodret trappas ur. Under bytesprocessen ska du vara extra uppmärksam på hundens reaktion på fodret.

Ett lagomt byte kan vara ökning/minskning med 25% var fjärde dag. Börja med att blanda 75% av det gamla fodret med med 25% av det nya under de tre första dagarna. Från dag 4-7 kör du sedan med 50% av varje. Dag 8-10 kör du med 75% av det nya hundfodret och 25% från det gamla. Sen tar du bort det gamla helt.

Märker du problem hos din hund, stanna upp och kanske backa tillbaka. Låt det ta tid och stressa in på foderbytet.