Hundgård

Bygga egen hundgård med färdiga sektioner

Ska du bygga en hundgård eller hundhage på tomten finns det färdiga sektioner med hundgårdsgaller och grindar man kan beställa. Följ Jordbruksverkets riktlinjer för storleken på hundgården utifrån din eller dina hundar.

Populärt inom hundgård

 • Portabel hundhage Nikko

  Portabel hundhage Nikko
  <:p>:Portabel hundhage för snabb och enkel uppställning.<:/p>:
 • Hundgård sektion med dörr 1,2 m

  Hundgård sektion med dörr 1,2 m
  <:p>:Bygg hundgård med flexibelt modulsystem 1,2 m dörrsektioner.<:/p>:
 • Hundgård Large, 15+1 sektioner

  Hundgård Large, 15+1 sektioner
  <:p>:Hundgård Large med 15 sektioner och 1 dörrsektion.<:/p>:
 • Hundgård Small, 9+1 sektioner

  Hundgård Small, 9+1 sektioner
  <:p>:Hundgård Small med 9 sektioner och 1 dörrsektion.<:/p>:

Fler tips på hundgård

 • Hundgårdsektion Transnaval1800x1200 Mm

  Hundgårdsektion Transnaval1800x1200 Mm
  Robust hundgårdssektion från transnaval. Det vanligaste sättet att bygga en hundgård är med hjälp av fasta sektioner. Sektionen har en höjd på 180 cm pch bredd på 120 cm.   trådtjockleken på&hellip:
 • Hundgård sektion 1,2 m

  Hundgård sektion 1,2 m
  <:p>:Bygg hundg&:aring:rd med flexibelt modulsystem i 1,2 m gallersektion.<:/p>:
 • Hundgårdsektion Dörr 1800x1200-ø3mm-50x101

  Hundgårdsektion Dörr 1800x1200-ø3mm-50x101
  Robust dörr från transnaval för din hundgårdssektion. Det vanligaste sättet att bygga en hundgård är med hjälp av fasta sektioner. Till detta behöver du en robust dörr.  mått: 1800×1200-ø3-100×50&hellip:
 • Hundgård Medium, 11+1 sektioner

  Hundgård Medium, 11+1 sektioner
  <:p>:Hundgård Medium med 11 sektioner och 1 dörrsektion.<:/p>:

Hundgården för brukshundar

Brukshundar är den typ av hund som passar bäst för hundgård och kan trivas i en sådan utomhus. Slädhundar, draghundar och jakthundar är vanligt att hundägare bygger hundgårdar till.

Det är dock fortfarande samma rekommendationer från Jordbruksverket som gäller. Hunden är ett flockdjur och ska inte lämnas ensam under långa perioder. Unga valpar ska aldrig vara ensamma. Vuxna individer ska rastas med max sex timmars mellanrum.

Den som har många hundar ser säkert fördelarna med rastgården jämfört med koppel och rastlinor. De trasslar inte in sig i något och riskerar inte skada sig ifall de gör en rusning och kopplet tar slut.

Placera hundgården bra på tomten

Hundar gillar att ha översikt och koll på läget. Därför ska man helst placera hundgården på en del av tomten där hunden kan ha koll. Undvik alltså baksida eller undangömd bakom nåt förråd. Risken är annars att de känner sig otrygga och skäller konstant.

Jordbruksverket har riktlinjer för storlekar och utformning av rastgårdar för hundar. Du kan i en tabell där utläsa hur många kvadratmeter som gården måste vara beroende på hundens storlek och antal hundar.

I en utomhusgård för hund måste det finns möjlighet att söka skydd mot sol, regn och blåst. I ett hörn av rastgården brukar man därför placera en koja eller box av något slag. Hunden ska också kunna ligga på en plats som är upphöjd från marken.

Hur ska underlaget i en hundgård vara?

Det är viktigt att välja ett underlag som funkar länge och är bra för hundarna. Många grundar med en platta av gasbetong och eventuellt fint grus ovanpå. Det är båda bra och beständiga material som kommer fungera i många år.

Trämaterial är levande och kommer att slitas ner av både väder och vind samt hundens urin. Undvik matjord då det rör på sig vid tjällossning och det blir lätt geggigt och lerigt i gården.

Har du en hund som gillar att gräva mycket bör du se till att plattorna är större än hundgårdssektionerna. Annars kommer du säkert att se din hund utanför gården förr eller senare.