Aktiveringsmatta till hund

Med en aktiveringsmatta kan din hund hålla sig sysselsatt länge. Du kan gömma godis eller hundmat i den och hunden kommer leta bland fransarna. Den här typen av mattor kallas ibland för snuffelmatta.

Man kan göra sin egen aktiveringsmatta om man har rätt saker. Vill du hellre köpa en färdig till din hund finns det flera att välja på - se nedan!

Förslag på aktiveringsmattor

 • Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta (Rosa/Svart)

  Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta (Rosa/Svart)
  Little&Bigger Shaggy AktiveringsmattaHar du problem med att din hund - eller katt - hetsäter sitt torrfoder? Eller vill du helt enkelt ge ditt husdjur en lugn stund av aktivering? Då kan en aktiveringsmatta vara en riktigt bra idé för dig!Du gömmer bitar av torrfoder eller godis i mattan, och låter din vän använda sin nos och sina tassar för att få fram alla godsakerna.Storlek:50 x 60 cmTvättråd: 40 grader maskintvättKom ihåg att alltid ha hunden eller katten under uppsikt när den leker med leksaker eller med en aktiveringsmatta, och att kassera produkten om den går sönder. 
 • Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta (Blå/Grå)

  Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta (Blå/Grå)
  Little&Bigger Shaggy AktiveringsmattaHar du problem med att din hund - eller katt - hetsäter sitt torrfoder? Eller vill du helt enkelt ge ditt husdjur en lugn stund av aktivering? Då kan en aktiveringsmatta vara en riktigt bra idé för dig!Du gömmer bitar av torrfoder eller godis i mattan, och låter din vän använda sin nos och sina tassar för att få fram alla godsakerna.Storlek:50 x 60 cmTvättråd: 40 grader maskintvättKom ihåg att alltid ha hunden eller katten under uppsikt när den leker med leksaker eller med en aktiveringsmatta, och att kassera produkten om den går sönder. 
 • Gaia Snuffle Aktiveringsmatta Rund (Grå)

  Gaia Snuffle Aktiveringsmatta Rund (Grå)
  Gaia Snuffle Aktiveringsmatta Rund BrunEn aktiveringsmatta är perfekt när du antingen vill aktivera din hund lite extra, eller om din hund har problem med hetsätning.Gaia Snuffle Aktiveringsmatta Rund Brun är tillverkad av återvunnen bomull och återvunnen ull - ett bra val både för miljön och för din vovve helt enkelt!Placera godis eller foder på mattan och rufsa till tofsarna så att bitarna åker ned litegrann. Låt sedan din hund leta efter bitarna med nosen och tassarna.Gaia Snuffle Aktiveringsmatta Rund Brun passar även till katter!Storlek:Diameter: 45 cmTvättråd:30 grader maskintvätt
 • Sunnyflower snuffelmatta - Ø 50 cm

  Sunnyflower snuffelmatta - Ø 50 cm
  Ser ut som en jättestor solros, men är faktiskt en rolig leksak för din fyrbenta vän: Tack vare sin snygga blomdesign i 3D är sniffmattan Sunnyflower ett utmärkt blickfång och har några överraskningar redo för din katt eller hund. Blombladen är tillverkade av mjuk fleece och i olika storlekar för att göra leksaken lite mer utmanande. Sniffmattan Sunnyflower kan användas tillsammans med torrfoder eller snacks som ditt husdjur måste sniffa sig fram till först. Att leta främjar ett långsamt foderintag och främjar dessutom den mental aktivitet. Det finns ett dragsko i kanten så att “blomman” enkelt kan dras ihop – praktiskt för att förhindra att smulor ramlar ut. Sunnyflower snuffelmatta i korthet: Snygg sniffmatta för katter och hundar Design med 3D-blommor: snyggt utseende Halkfri botten: ger bra grepp på hala golv Blomblad av mjuk fleece: i olika storlekar för ökad svårighet Kant med dragsko: kan dras ihop, förhindrar att smulor trillar ur Tvättas enkelt och hygieniskt i maskin Kan användas tillsammans med torrfoder eller torrgodis Stöttar långsamt foderintag, perfekt för glupska djur, skonar matsmältningskanalen Sysselsättning för hund/katt, jobba för belöning, främjar den mentala aktivitet Färg: grön/gul/brun Material: 100 % polyester Mått: ca Ø 50 cm Skötselråd: kan tvättas i maskin i 30 °C
 • Nina Ottosson Aktiveringsmatta Fast Food

  Nina Ottosson Aktiveringsmatta Fast Food
  Rolig aktiveringsmatta för att gömma godis och torroder!Nina Ottosson är känd för sina aktiveringsspel men har nu också lanserat aktiveringsmattor som låter din hund eller katt leta efter foder, godis eller leksaker i en aktiveringsmatta med tre olika nivåer.Tips för kattägare!Spraya aktiveringsmattan med kattmynta för att göra den mer intressant för din katt
 • Nina Ottosson Aktiveringsmatta Garden

  Nina Ottosson Aktiveringsmatta Garden
  Rolig aktiveringsmatta för att gömma godis och torroder!Nina Ottosson är känd för sina aktiveringsspel men har nu också lanserat aktiveringsmattor som låter din hund eller katt leta efter foder, godis eller leksaker i en aktiveringsmatta med tre olika nivåer.Tips för kattägare!Spraya aktiveringsmattan med kattmynta för att göra den mer intressant för din katt
 • Modern Living Malmö snuffelmatta - Ø 50 L x H 9 cm

  Modern Living Malmö snuffelmatta - Ø 50 L x H 9 cm
  Hundar har en mycket känslig nos, men även katter, kaniner och andra smådjur gillar att utforska sin omgivning genom att nosa! Med snuffelmattan Malmö från Modern Living får ditt husdjur en stor yta som innehåller nästan oändligt många gömställen för alla typer av godbitar. Tack vare de tre sugkopparna på undersidan och de extra glidsäkra nopporna kan du fästa den på hala golv så att den ligger kvar även om hunden puffar på den! Genom nosträningen kan din pälskling både öva sitt luktsinne och få lite hjärngympa på köpet! En bra bieffekt är att hunden måste jobba för att hitta godisbitarna, vilket hindrar den från att sluka i sig alltihop på en gång. Visste du förresten att en sådan här artanpassad aktivitet även kan hjälpa till att minska stress? Tack vare det vattentäta yttermaterialet passar snuffelmattan Malmö från Modern Living dessutom perfekt att använda ute i trädgården – det är bara att sätta igång och gömma godis! Modern Living snuffelmatta Malmö i överblick: Rund snuffelmatta för hundar Passar även för katter, kaniner eller andra smådjur Stor yta att nosa på: många gömställen för godis, i eller mellan öglorna Tre sugkoppar på undersidan: för att sitta fast på hala golv, förhindrar att mattan glider iväg Vattentätt yttermaterial: lämplig för utomhusbruk Sysselsätter hundar: tränar luktsinnet, gör att hjärnan får jobba, förhindrar att hunden slukar i sig allt Kan hjälpa till att minska stress eller göra det mindre trist när djuren är ensamma hemma Påminner om att leta efter mat på ängen eller fältet Robusta remöglor i två grå nyanser Glidsäkra noppor på undersidan Färg: grå Material: 100 % polyester Mått: Ø 50 x H 9 cm Skötselråd: handtvätt Observera: Endast avsedd för husdjur. Lämpar sig inte för barn! Lämna aldrig husdjur med leksaken utan uppsikt. Inga leksaker är oförstörbara. Låt inte ditt husdjur använda en leksak som är skadad, trasig eller saknar delar. Om små delar sväljs av misstag ska du omedelbart uppsöka en veterinär. Förvaras borta från värmekällor och öppna lågor. Släng produkten och förpackningsmaterialet i enlighet med gällande lokala normer och föreskrifter.

Göm torrfodret i snuffelmattan

Om du tycker att din hund stressäter sitt torrfoder kan du dra ut på matstunden genom att servera hela eller delar av portionen gömd i en snuffelmatta. Det ger också en bra stimulering för nos och hunden får använda sina tassar för att böka runt bland mattfransarna.

DIY: Göra egen aktiveringsmatta till hunden

Att tillverka saker på egen hand ger tillfredsställelse och sysselsätter dig före du sysselsätter din hund. Kanske har du redan alla saker man behöver för att tillverka en egen aktiveringsmatta. Om inte så kan du komplettera med sånt som behövs till en billigare peng än att köpa helt färdig matta.

1. Gummimatta med hål i

Basen i en snuffelmatta är en gummimatta med massor av hål i. Den här typen av mattor brukar säljas som dörrmattor och finns på varuhus som IKEA, Rusta, ÖoB med flera.

gummimatta med hål

¨

2. Klipp tyg och filt i bitar

I gummimattans hål ska du trä och knyta fast massor, MASSOR, av små tygbitar eller filt. Det är bra om tyget du väljer inte fransar sig för mycket. Du kanske har en gammal fleecefilt eller gamla lakan och var inte rädd för att ta olika färger.

Klipp bitar om cirka 5x20 cm. Vill du att aktiveringsmattan ska ha extra långa fransar klipper du de såklart längre. Tycker du att det blev för långa kan du ju alltid trimma ner de i efterhand, när de väl sitter fast på gummimattan.

3. Knyt fast tygbitarna på mattan

Sista steget är det som tar ganska mycket tid och det är att knyta fast alla tygbitarna du klippt till. Du knyter fast varje bit genom att trä ner i ett hål och upp i ett närliggande. Välj själv om du vill knyta diagonalt, lodrätt eller vågrätt. Inget hindrar dig från att knyta i olika riktningar om du vill att snuffelmattan ska vara tät.

Det är snuffelmatta till hund bra för

Precis som oss människor behöver hunden stimuleras mentalt. Att få jobba mot belöning är en del av vår vardag och det är något som även hundar gillar. Snuffelmattan tar mat och godisbelöning till en stimulerande uppgift.

Luktsinnet är starkt hos hundar och genom att utmana det får de mycket stimulans. Gömma hundgodis eller hundmat i en snuffelmatta kräver att hunden aktiverar sitt luktsinne för att hitta maten. Precis som hunden behöver fysisk motion behöver den också mental motion. Det är något man kan ge sin hund genom en sådan här typ av aktiveringsmatta.

Olika hundraser har olika förutsättningar till arbete men mental stimulering står högt på alla hundrasers lista. Men tänk på att köpa eller tillverka en matta som är anpassad till din hunds fysik. En liten chihuahua med kort nos når inte lika långt som en stor leonberger.